söndag 31 maj 2009

I väntan på jul

Nej jag längtar inte till jul. Men man måste förbereda julklapparna om man ska ge bort stickat, det tar ju lite tid. Egentligen ville jag mest visa dessa sockor eftersom jag fortfarande inte fattar hur man får upp bilder på ravelry utan att ha dem med i bloggen. Dessa gjorde jag innan lakeside som jag stickar på nu.

Sockor och grill

Lakesidesockan går långsamt. Det är ju så härligt att vara ute nu så det blir inte så mycket stickat. Men jag gillar mönstret. Som vanligt (grrr) så läste jag inte riktigt hur mycket garn som behövdes så det fick bli en avvikande färg på hälen.



Nicklas är i full fart med grillbygget. Platta gjuten igår kväll. Längst tid tog det nog att bygga själva formen.


Här odlas det. Tegel i landet ligger kvar sen i våras när jag fick hjälp att köra med jordfräsen - ville inte riskera att jordgubbsplantorna skulle hamna under fräsen :) Sparrisen ser fin ut. Nästa år ska den gå att äta i maj.
Det känns som att jag är lite sent ute med odlingarna i år. Såg ett trädgårdsprogram härom kvällen där de sa att det är för sent att så tomatfrön nu. Ojdå.. tomaterna är iofs små plantor redan men jag har ju annat som vill ut också som inte kommit så långt. Och förra året sådde jag allt för tidigt istället.

Det saknas ett par rutor i växthuset, så här finns inte så mycket än.


"Svarta" tulpaner, de blev faktiskt riktigt snygga. Nu ska jag bara komma på vad jag ska fylla resten av rabatten med. Det blev ju lite synd om tulpanerna när det blåste storm för ett tag sen. De hade inte så mycket till stöd!


Dessa skulle jag vilja ha fler av - men vad är det? Anemon?

söndag 24 maj 2009

På plats...

...och nu håller jag på att ta bort gammalt silikon från rutorna och tvätta dem. Två är på plats, man ser dem längst ner till höger om man tittar noga. Och en i taket också :) Luckorna på taket öppnar sig själva när de tycker att det behövs!

Igår kväll messade jag 118 800 och 118 100 och frågade vad man kan odla i ett växthus. Någon frukt skulle vara kul. Efter att jag letat på nätet ganska länge så tyckte jag att det var en rolig idé. Svaren blev citron och piri-piri, samt physalis och vattenmelon. De beskrev också odlingen något och berättade var man kunde hitta frön. Kul!

Det jag tänker just nu är tomater av olika sorter, någon melonsort, lite örter i krukor, kanske paprika och gurka. Lite tagetes mot ohyra. Mangolden ska få bo därinne också eftersom rådjuren tog dem förra sommaren. Kanske man ska hitta nåt litet citrusträd. Alla förslag är välkomna.

lördag 23 maj 2009

Wooooow

Jag vet inte hur jag ska beskriva glädjen över detta! Vet ni hur STORT det är?! Och jag har fått det!! Jag hoppas på stora skördefester framåt hösten :)
Nu ska det bara ställas på plats och allt glas ska i igen. Och sen får vi vänta lite på glasmästaren för några rutor hade gått sönder. Men sen... sen ska här odlas!


onsdag 20 maj 2009

Det är med en tår i ögat jag tittar på Nicklas nya lekkompis...

...eftersom den har Ä-T-I-T en av växterna jag planterade förra sommaren. En funkia som jag hade satt en pinne vid så vi inte skulle missa att den faktiskt satt där...


Kolla - mörka tulpaner!! Vad långa och ståtliga de är!


Julrosens frön är jag också ganska förtjust i.

Bollarna håller på att kläckas =)

Det senaste på stickfronten; sockklubbens knästrumpa Lakeside från Knotions.


måndag 18 maj 2009

Aeolian klar!

Sjalen är klar och ska bara blockas (och fästas lite trådar)!

Det hade man aldrig kunnat tro =) Både pärlor och garn tog ju slut. Garnet två gånger, och den andra gången fanns det inget kvar från rätt färgbad. Nu är den i alla fall färdig och jag känner mig stolt över att jag lyckades.





lördag 16 maj 2009

Mer trädgård

Sparrisen som jag frösådde förra året. Den är så fin!! Nu är det bara två år kvar tills den kan ätas.....




De vita tulpanerna i all sin fägring. Jag köpte två sorter, Kejsartulpan "White emperor" och "Purissima", Tulipa fosteriana. Tyvärr så minns jag inte var jag stoppade ner vilken. I höstas grävde jag också ned ätlig stjärnhyacint, Camassia quamash, som blir blå i knoppen och lila i blomman samt vita stjärnlökar, Ornithogalum magnum. Jag tror jag vet ungefär var de borde komma, men har inte sett dem ännu. Den blå borde komma när som helst eftersom de andra majblommorna är uppe sen länge.




Egentligen ville jag bara ha vitt här vid trädet, men de gula satt ju redan där... Titta på den där lilla, är den inte söt?!



Detta ska bli "bollar", Allium aflatunense, "Purple sensation" och/eller Allium sphaerocephalon. Jag vet inte om det är båda sorterna som kommit eller bara den ena, väntar med spänning. Knopparna ser ju onekligen lite olika ut på den nedre bilden.



Granatäpple och plommonträd står bredvid varandra och blommar samtidigt. Det doftar och är så vitt och vackert! Fast granatäpplet, som är överst på bild, är mest bara roligt att ha dessa veckor när det blommar så fint. Resten av året är det mest bara ivägen. Samvetsfråga?! Mina svärföräldrar har fått det i present för länge sen.


Denna bild får tala för sig själv =)

Jag glömde bort henne ett par dagar när jag kom hem från jobbet, min alldeles nya klematis "Miss Bateman" Jag har vattnat rikligt och gett henne lite gödning, men det verkar inte hjälpa. Vad tror ni, ska man gråta häftigt och köpa en ny eller kommer den att vakna till igen?


Pionen jag köpte samtidigt som Miss Bateman ovan heter förresten Paeonia lactiflora "Duch.d Nemours". Det står att den har lång etableringstid och det stämmer nog för det har inte hänt någonting knappt sen jag grävde ner den i jorden.

Nu ska jag strax ta en tur till alla mina guddöttrar. Trevlig helg

lördag 9 maj 2009

Jag skulle trädgårdsblogga igår kväll, men det blev svårt...

...det kom en sån vansinnig regnskur, så jag ville inte gå ut.

Men nu har jag vågat mig ut, idag skiner faktiskt solen lite igen. Men det blåser ganska hårt.

Sibirisk vallmo som mormor hade så mycket av. Jag hann inte gräva upp några där, så dessa har jag köpt. Det är nog inte samma sort, för dessa verkar få kortare skaft. De hon hade var orange, gula, röda, vita o rosa blandat.


Pion vid fågelbadet. Som står lite snett så vattnet rinner ut =/ Men ser ni vad jag ser där till vänster om badet - fler nedgrävda stenar!! De ska upp o visas i solen!



Tulpanerna är så härliga! Jag planterade vita/ljusgula (de ser vita ut på förpackningen) och purpurfärgade i höstas.





Kruka på trappen. De såg så ledsna ut när de kom, så jag trodde inte de skulle vilja fortsätta leva. Men där hade jag visst fel. Tur!


Trädet som jag fick av lillebror i födelsedagspresent. Det har bott i matkällaren så länge, och det verkade funka bra för nu växer det för fullt i sin kruka. Snart ska det få flytta ut i "verkligheten".



Så här kommer det att bli. Hoppas jag.


Löjtnantshjärtat är på gång.




Man kan få komma till mig och gräva upp gullvivor i grusgången om man vill, för de där kommer snart att ryka...!



Inne växer det också. Vit squash syns här.


Grillbygge!!


onsdag 6 maj 2009

Sjalen

Det är lite svårt att blogga varje dag när stickningen ser ut så här:
Det finns liksom inte så mycket att visa när man stickar på rundsticka =) Men det går framåt i alla fall. Nu är garnet visserligen slut (igen), men jag beställer nytt (också igen) så kan jag nog fortsätta om några dagar.

Har kommit igång lite med spinnandet av förgarnet från symässan. Det var mycket lättare än vad jag fick för mig när jag provade första gången.